« terug naar vorige pagina

Echoscopie

In onze praktijk wordt ter beoordeling van de buikorganen, gynaecologische problemen en vroege zwangerschappen gebruik gemaakt van echografie. Dr Quartero, drs Zevenhuijzen en drs Nijk volgden hiertoe een specifieke huisarts-echografie opleiding en zijn hiervoor CHBB geregistreerd. Een echo onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij de (eigen) vertrouwde huisarts. Het bespaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis.

Voorbereiding
Voor sommige echo onderzoeken is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. Wanneer de instructies voor de voorbereidingen niet goed zijn opgevolgd, is het soms niet mogelijk om het onderzoek te laten plaatsvinden. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.

Nuchter
Voor het beoordelen van de organen boven in de buik wordt u gevraagd 6 uur van tevoren niet meer te eten of te drinken, behalve een glas water. Ook mag u niet roken en geen kauwgom kauwen. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Bovenstaande instructies gelden voor het afbeelden van de lever, galblaas, alvleesklier en de bloedvaten in de buik.

Volle blaas
Voor het afbeelden van de blaas en geslachtsorganen met een uitwendige echo mag u vanaf drie uren voor het onderzoek niet meer plassen en geen koolzuurhoudende dranken drinken.

Lege blaas
Voor het beoordelen van een zwangerschap tot 12 weken en voor het beoordelen van de baarmoeder en eierstokken wordt een inwendige, vaginale echo verricht. Hiervoor is het belangrijk dat de blaas leeg is. U wordt gevraagd bij aankomst op de praktijk nog even te gaan plassen. Bloedverlies is geen belemmering voor het onderzoek.

Uitslag
De uitslag wordt, indien mogelijk, direct met u besproken. Voor patiënten van andere huisartsen wordt een verslag gemaakt en aan betreffende huisarts doorgestuurd.